Beltrami Nyt - 12/2004

 
Spændende tur til Castelfidardo

Sammen med Claudio Beltrami, Emir Bosnjak, og Jacob og Kirsten Eden, - tog vi forleden en tur til Castelfidardo i Italien, - som sammen med byen Stradella i mange år har været omdrejningspunkterne omkring den italienske harmonikaindustri. Over nogle dage besøgte vi således mere end 15 virksomheder, - der alle på den ene eller anden måde var beskæftiget i denne industri.

Nye generation skyder frem..

Vi havde en utrolig spændende tur, - og mærkede og så for alvor at nye generationer skyder frem og vokser op, - og er klar til at tage et ansvar for harmonikaen og dens fremtid. Flere og flere unge begynder at spille harmonika over hele verdenen, - de gør det på deres helt egen måde, - ofte med et farvestrålende korpus, - og med en bælg der langt fra ligner det mange traditionelt forbinder med en harmonika. Vi så således en knaldgul harmonika, hvor bælgen havde farverne og logoet fra FC Milan! Eller hvad med en postkasserød harmonika med logoet af "Ferrari" på bælgen! Kun fantasien sætter de nye grænser!

En hyldest til de gamle...

Vi skylder de gamle instrumentmagere meget, - for uden dem, - og deres vilje til at lære fra sig, - bliver det meget svært for de næste generationer at komme videre!

Således starter vi denne billedreportage med et par portrætter af et par ældre herrer, - vi fik desværre ikke navnene, - men hver især har de været med i den italienske harmonikaindustri i mange, mange år. De arbejder stadig lige  samvittighedsfuldt og med lige stor faglig stolthed omkring deres fag, når de hver dag møder på deres arbejde!

Ham her har mere end 57 års erfaring i montering af keyboards!

57 års erfaring...

Herren i den blå kittel, - havde i mere end 37 år været ansat som "keyboard" specialst hos det hæderkronede firma Paolo Soprani, - og har siden dette firma lukkede i 1984, - været ansat hos den underleverandør, der bl.a. leverer keyboards til Beltrami. Med sine således mere end 57 års erfaring i montering af knapper og tangenter, - må det umiddelbart kunne formodes, - at denne mand ved præcist, hvad han snakker om!

Claudio med den nyeste Gallassi bælg

Endnu en ny Bajan til Emir

Vi havde for nyligt leveret en helt ny Bajan til Emir, - et spil med en vidunderlig klang, - som Emir betegnede som værende helt i særklasse, - men det viste sig desværre bare, at spillet i det daglige føltes lidt for tungt!

Det kunne vi ikke leve med, - vi tog spillet retur, - og Claudio Beltrami kontaktede med det samme sit netværk i Castelfidardo, - og bad om hjælp! Direktør Riccardo Breccia fra Victoria fabrikken tilbød sig med det samme, - og i samarbejde med Claudio løftede de opgaven og leverede et nyt og lettere superspil til Emir!

Riccardo Breccia, Tom, Claudio, og Emir

Beltrami / Victoria samarbejde

Det er endvidere aftalt, at Claudio også fremover vil lade sin store viden og ekspertise omkring stemmer / stemning være til rådighed for Victoria Accordions, - et samarbejde begge parter forventer sig meget af.

Beltrami C17 meldt klar!

Efter mere end 10 års udvilklingsarbejde kunne Beltrami C17, - en kompakt og let
5-koret knapharmonika, - meldes klar!

Emir og den nye Beltrami C17

Emir meget begejstret!

Efter at have prøvespillet dette lette og kompakte spil (11.8 kg.) måtte Emir betingelsesløst overgive sig. Dette er spillet, mange har vente på, - og med 4 hageregistre, - der samlet giver over 26 forskellige registreringsmuligheder, - spår han dette spil en stor og spændende fremtid!

Beltrami P17 til Henrik Kjelin!

Vi nåede lige at inspicere en helt ny 34/96 Beltrami P17 Artist Cassotto Gold, - specialbygget til Henrik Kjelin, København, - og som Henrik selv afhenter senere på måneden.

Claudio med Beltrami P17 til Henrik Kjelin!

Tak til Maersk Air!

Endnu engang kom vi sikkert frem og tilbage med Maersk Air, - som altid yder os en formiddabel service. Denne gang fik vi således tilladelse til at medtage hele 3 harmonikaer i kabinen! Tusind tak!!

Canadair Regional Jet, Maersk Air

 

 

 

Han har mere end 53 års erfaring...!

...denne forhenværende stregbefalingsmand!

53 år hos Victoria...

Manden med skråhatten skulle således have gjort tjeneste som befalingsmand i Musollinis hær, - inden han blev ansat som instrumentmager på Victoria fabrikken, - hvor han efter mere end 53 år stadig er at finde hver morgen kl. 08. Det var en helt fantastisk oplevelse at møde ham!

Besøg på bælgfabrikken Galassi

Det var utrolig spændende at besøge bælgfabrikken Galassi, - som efter en massiv investering på mere end 30 mill. kr. i dag står som hovedleverandør af bælge til næsten alle italienske harmonikafabrikker.

Her er man overbevist om en lys fremtid for harmonikaen, - og alt styres via computere og CAD/CAM systemer, - som ved hjælp af bl.a. laserstråler producerer en bælg på ganske få minutter. Et arbejde, - der tidligere blev gjort i hånden, - og som kunnet tage dage!

Klik for større billede!

Hele holdet, - med Roberto, - chefen for Galassi i midten!

Nye standarder for bælge..

Galassi har udviklet en helt ny standard for bælge, - sammensat af 4 forskellige lag af papir. Denne kombination samt den nye fremstillingsform giver en helt "død" bælg, - fri for den spænding og modstand der normalt opleves, når en bælg strækkes ud.

Vi besluttede på stedet at indføre disse nye bælge som standard på vores Beltrami harmonikaer, - og Claudio ses her til venstre med den guld bælg, - der fremover vil blive montere på vores store Artist Cassotto Gold serie. Den er bare så smuk! 

Klik for et større billede!

Emir prøvespiller sin nye Victoria Bajan

Til middag med Vignoni

Giancarlo Vignoni, Fisart, inviterede selskabet på middag. I mere end 15 år har han haft et godt og loyalt samarbejde med Claudio Beltrami omkring udvikling af nye standarder for harmonikaer, - og som underleverandør leverer han hovedparten af korpus til Beltrami Accordions.

Giancarlo Vignoni og Claudio Beltrami

Besøg på Dallapé!

Den gamle fabrik Dallapé ligger lige ved siden af vores stamhotel i Stradella, - så det var kun naturligt at hilse på.

Som indehaver af Djurs Harmonika Museum interesserer Jacob sig meget for gamle harmonikaer og deres historie, - og direktør Amleto Dallapé var så elskværdig at forære Jacob nogle gamle brochurer. På billedet viser hr. Dallapé en brochure udgivet i forbindelse med en foræring af en harmonika til Paven i Rom!

Jacob, Amleto Dallapé og Emir!

Håndlavet diskantdæksel

Denne lille og dynamiske harmonika har fået monteret basseparator samt fået håndlavet et diskantdækslet helt efter Henriks eget design.

Håndlavet diskantdækslet!

Pragtfulde Italien!

Vi kan i øvrigt meddele, - at vejret på turen var helt fantastisk. Castelfidardo ligger jo tæt på Adriaterhavet og bjergene, - så luften og klimaet er simpelthen så pragtfuldt.

Udsigten, der kom os i møde den første morgen, - da vi intetanende trak gardiner fra, - tog næsten vejret fra os!

Udsigten fra vores hotelværelse